Hvad betyder: Effektfaktor og COP-faktor?

En varmepumpe bruger strøm til at varme vandet i jordvarmeanlægget, men den leverer to til fem gange mere varme, end den bruger strøm. Forskellen hedder varmepumpens effektfaktor eller COP-faktor.

Varmepumpen bruger energi i form af strøm for at fungere, men den leverer to til fem gange så meget energi i form af varme. Derfor er jordvarme alligevel en god forretning. Forholdet mellem den afgivne varme og den brugte strøm hedder effektfaktoren eller COP-faktoren. Den beregnes som energien i den producerede varme divideret med energien i den brugte strøm. Derfor skal faktoren være størst mulig.

COP-faktoren ændrer sig

Effektfaktoren eller COP-faktoren er ikke en fast værdi for den enkelte varmepumpe, for den stiger, når det er varmere i haven. Omvendt falder den, når I indstiller anlægget til at levere varmere vand til centralvarmesystemet. Det vand kaldes fremløbsvandet. En stigning på én grad i fremløbsvandets temperatur svarer til, at COP-faktoren falder med to til tre procent. Reelt er COP-faktoren derfor lavest om vinteren.

Årsnormfaktor er en COP-faktorer for hele året

Ved beregningen af COP-faktoren går man i første omgang ud fra, at jordens temperatur er nul grader og at vandet fra varmepumpen er 45 grader, når det løber ind i centralvarmeanlægget. Men reelt skifter COP-faktoren i løbet af året, og den er lavest, når haven er kold og når I bruger meget varme indendørs. Derfor kan man også beregne en årsnormfaktor, som tager hensyn til at COP-faktoren svinger i løbet af året. Årsnormfaktoren ligger typisk imellem 2,9 – 3,5 for radiatoranlæg og mellem 3,2 – 3,8 for gulvvarme.

Varmesystemet ændrer COP-faktoren

Forskellige varmesystemer skal bruge vand med forskellige temperatur, og derfor ændrer COP-faktoren sig også afhængigt af, om jordvarmeanlægget skal forsyne et hus med gulvvarme og/eller radiatorer. Gulvvarme bruger 30 til 35 grader varmt vand, medens radiatorer bruger vand, der er mellem 45 og 55 grader varmt. Brugsvandet i vandhanerne bliver 55 grader, da det normalt er toppen af varmepumpens formåen. Det passer meget fint med, at brugsvandet aldrig bør blive over 60 grader, for så afsætter det mere kalk i rørerne.

Enstrenget radiatorsystem og små radiatorer

Varmepumpen kan få problemer, hvis jeres radiatorer sidder på et såkaldt enstrenget system. Det vil sige, at alle radiatorerne sidder på de samme rør. Her bliver vandet ledt igennem den ene radiator efter den anden, så det er ret koldt, når det kommer til de sidste værelser. Et sådant system kræver en høj fremløbstemperatur, hvis der skal være varme i den sidste radiator på strengen, og det giver derfor en lav COP-faktor. Installatøren kan fortælle jer, om det er et problem. Små radiatorer giver et tilsvarende problem, for de har svært ved at afgive varme nok, og derfor kræver de ligeledes en høj fremløbstemperatur.

[box type”normal”]

Få gratis tilbud

Vi har etableret et samarbejde med 3 Byggetilbud, hvor du helt gratis kan bestille tilbud på installation af jordvarmeanlæg – på den måde får du både kontakt med kompetente leverandører og får en idé om prisen på netop dit jordvarmeanlæg.

[button link=”http://vedvarende-energi.dk/samarbejde/3byggetilbud” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] Bestil tilbud på jordvarme[/button]
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *