Sådan virker en væske-til-vand-varmepumpe

En varmepumpe mangedobler temperaturen fra haven ved et simpelt fysisk trick.

Teknikken i en væske-til-vand-varmepumpe er sådan set lige gyldig for dig, når blot den virker, men det er faktisk interessant. Systemet bygger nemlig på et par af fysikkens små fif, som du selv kan teste.

Væske fordamper for at optage energi

Væsken i slangerne i haven er normalt sprit, og på en tur igennem de op til 200 meter lange slanger bliver den næsten lige så varm som jorden uden for. Det er mindre end ti grader det meste af året, og den temperatur tager spritten med ind i varmepumpen. Spritten løber nu igennem den enhed i pumpen, der hedder ‘fordamperen’, hvor den afleverer sin varme til varmepumpen. Det sker ved at pumpen sender en anden væske ind i fordamperen igennem nogle andre rør, og den væske har den egenskab, at den koger ved denne lave temperature. Derfor fordamper den, og det betyder, at den optager meget energi fra spritten. De to væsker bliver ikke blandet.

Tryk øger dampens temperatur

Den fordampede væske strømmer nu over i en ‘kompresser’, hvor den bliver presset samen, så den fylder meget mindre, og det betyder, at den bliver varmere. De par grader, den fik fra spritten fra haven bliver derfor mangedoblet til omkring 50 grader. Der er samme princip, som når du pumper din cykel med en cykelpumpe: du kan selv mærke, at den nederste del af pumpen bliver varm, medens du pumper, og det gør den fordi luften bliver presset sammen og dermed varm.

Dampen varmer vandet til radiatorerne

Den varme damp strømmer videre til en ‘kondensator’, hvor den overlader sin varme til det vand, som bliver pumpet rundt i centralvarmesystemet inde i huset. Som i ‘fordamperen’ sker det ved, at den varme damp og vandet løber i to sæt af rør, der ef flettet sammen, så de effektivt udveksler varme. På den måde bliver dampen godt ti grader koldere, og vandet bliver nogen lunde lige så meget varmere. Trykket er højt i kondensatoren, så dampen bliver til væske igen, selv om temperaturen er omkring 40 grader.

Dampen kommer kold tilbage til start

Medens det opvarmede vand strømmer ud i radiatorerne, strømmer den kondenserede damp videre som væske til ‘fordamperen’, hvor historien startede. Undervejs passerer det en ‘thermoventil, som sænker trykket, så væskens temperatur falder dramatisk, og derfor er den omkring minus to grader, når den kommer tilbage til fordamperen. Her fordamper den igen, medens den bliver varmet op af spritten fra haven, og så tager den en tur til.

[box type”normal”]

Få gratis tilbud

Vi har etableret et samarbejde med 3 Byggetilbud, hvor du helt gratis kan bestille tilbud på installation af jordvarmeanlæg – på den måde får du både kontakt med kompetente leverandører og får en idé om prisen på netop dit jordvarmeanlæg.

[button link=”http://vedvarende-energi.dk/samarbejde/3byggetilbud” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] Bestil tilbud på jordvarme[/button]
[/box]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *